V Košiciach bude v júli každovečerné autorské čítanie literatúry

29.06.2012 Košice

Bratislava 29. júna (TASR) – Druhý ročník najväčšieho stredoeurópskeho literárneho festivalu Mesiac autorského čítania pripravujú košickí organizátori v priestoroch Bábkového divadla. Uskutoční sa od 2. júla do 1. augusta. Záštitu nad podujatím prevzal veľvyslanec Slovinskej republiky na Slovensku Stanislav Vidovič, pretože tentoraz sa okrem slovenských a českých autorov zúčastnia spisovatelia zo Slovinska.

"Vlani sme mali s českou a slovenskou literatúrou aj poľskú a prekvapil nás veľký záujem najmä z radov študentov. Opäť to budú každodenné autorské čítania od 19.00 hodiny a nebude chýbať ani beseda s literátmi a hudba. Sú to príjemné večery, niektoré trvali do 22.00 hodiny," na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave povedala riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice Iveta Hurná.

Podujatie je súčasťou 13. ročníka Mesiaca autorského čítania v ČR a po úspešnej premiére sa uskutoční druhý raz v Košiciach. "Zo zahraničných krajín sme už spolupracovali s Kanadou či Francúzskom, ale chceme festival rozširovať najmä v strednej Európe," povedal programový riaditeľ festivalu Petr Minařík z Brna.

Tentoraz sa bude súčasne čítať v Brne, Ostrave, Košiciach a poľskom meste Wroclaw. V každom z nich sa každý deň počas celého mesiaca predstavia dvaja spisovatelia – 31 českých alebo slovenských a 31 slovinských. Všetci čítajú zo svojej tvorby, slovinskí autori vo vlastnom jazyku a v pozadí na plátne sa premietne preklad do slovenčiny.

Podujatie je aj na podporu čítania a spoznávania literatúry i jej tvorcov. "Je to veľmi dobre aj pre nás autorov, pretože štyri dni sme spolu a cestujeme medzi štyrmi mestami, takže sa bližšie spoznáme a nadviažeme aj pracovné kontakty. Ja sa veľmi rada stretávam s čitateľmi," priznala sa Monika Kompaníková, ktorá často chodieva na autorské čítania. Za ostatných desať rokov ich absolvovala asi 70 v rôznych európskych krajinách.

Zo slovenských autorov môžu poslucháči v košickom Bábkovom divadle okrem Kompaníkovej spoznať aj Laca Keratu, Luciu Piussi, Danielu Kapitáňovú, Erika Jakuba Grocha či Stanislavu Chrobákovú Repar s jej slovinským manželom Primožom Reparom.
 

Vyberte región